Az alapítvány története

2001 elején 3 örökbefogadásra váró család ismerkedett össze egy örökbefogadással kapcsolatos tanfolyamon. A beszélgetések során kiderült, hogy nagyon hasonló értékrendet képviselnek és nagyon sok azonos kérdés foglalkoztatja őket, úgymint:

• Milyen adminisztratív ügyintézés szükséges az örökbefogadáshoz.
    • Roma és más kisebbségi csoporthoz tartozó gyerekek örökbefogadásával kapcsolatos kérdések.

A sikeres örökbefogadás után további kérdések is felmerültek:
      • Hogyan közöljük a gyerekünkkel az örökbefogadás tényét?
      • Milyen speciális problémákkal szembesülnek az örökbefogadók?

Az örökbefogadó családokhoz csatlakozott egy örökbefogadott gyerekként nevelkedett felnőtt is, akinek babatapasztalatai, véleménye nagy segítséget jelentett az örökbefogadóknak. Játszóházi környezetben folyamatosan találkozókat, beszélgetéseket szerveztek, ahol tapasztalataikat, problémáikat megosztották egymással. A beszélgetésekhez egyre többen csatlakoztak és több esetben segítséggel fordultak hozzájuk az örökbefogadási folyamat útvesztőjében való eligazodáshoz.

Az Alapítványi formában való együttműködést Dr.Budai Ágnes kezdeményezte, aki haláláig az Alapítvány Kuratóriumi Elnöke volt. Az Alapítvány 2003-ban alakult.

Alapítvány célja megalakuláskor:

• Állami gondozásban levő gyerekek segítése.
  • Az örökbefogadó családok adminisztratív és szakmai kérdésekben való támogatása.
  • Az örökbefogadott gyerekes családok számára találkozók, fórumok, konferenciák, tematikus beszélgetések megszervezése.

2007-ben az Alapítvány megkapta az engedélyt nyílt örökbefogadást közvetítésére is, 2008-tól foglalkozik az Alapítvány nyílt örökbefogadással.

2014-tól az új törvénynek megfelelően utánkövetést is végez az Alapítvány.