Közvetítés

Az Alapítvány nyílt örökbefogadást közvetít. Nyílt örökbefogadás esetében a vérszerinti szülő és az örökbefogadó találkozik egymással. A nyílt örökbefogadás nagy előnye, hogy ilyenkor az újszülött a kórházból rögtön az örökbefogadóhoz kerül, így 3-14 napos korban – az ügyintézéstől függően – már haza is kerülhet a baba.

csalad feszek

Az Alapítvány közvetítései során az örökbefogadásoknál a vérszerinti szülő és az örökbefogadó között az alábbi kapcsolatok szoktak jellemzőek kialakulni:

• Az Alapítvány a gyermek megszületését követő 24 órán belül értesíti az örökbefogadót a gyermek érkezéséről. Az örökbefogadónak az Alapítvány megadja a gyermek adatait (súly, hányadik hétre született, APGAR értékek, a gyermek nemét, ismert adatok a vérszerinti szülőkről), amelyek ismeretében az örökbefogadó dönt arról, hogy szeretné-e a babát megnézni. A kórházban van lehetőség megismerni a babát, és a vérszerinti szülőket. Ilyen esetekben szorosabb kapcsolat jellemzően nem alakul ki a vérszerinti anya (ritkán az apa) és az örökbefogadó között, inkább az adminisztrációs ügyintézés során kell csak együtt működniük.
  • Ritkábban fordul elő, hogy az örökbefogadó végigkíséri a terhesség egy részét. Ilyen esetekben előfordulhat az együttszülés is, és a vérszerinti szülők és az örökbefogadó szülők között szorosabb kapcsolat is kialakulhat.

A szülő lemondó nyilatkozatának megtételére a vérszerinti szülő lakóhelye szerint illetékes járási gyámhivatalnál, titkolt terhesség esetében a gyermek születése szerint illetékes gyámhivatalnál  kerül sor. Az eljárás során az Alapítvány a vérszerinti szülő érdekeit képviseli.

Az Alapítvány nem támogatja a vérszerinti szülők és az örökbefogadók későbbi közvetlen kapcsolattartását, de a vérszerinti szülő az Alapítványon keresztül információt kaphat a gyermek fejlődéséről. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a vérszerinti szülők nem keresik az örökbefogadást követően a kapcsolatot az örökbefogadóval.

A babával kapcsolatos elvárásokat az Alkalmassági határozat és az alapítványi regisztrációhoz kitöltendő adatlap is tartalmazza:

• milyen életkorú,
  • milyen nemű,
  • hány testvér együttes és egyidejű örökbefogadására (ikrek, testvérek),
  • esetleg egészségi problémával küzdő, sérült vagy fogyatékos gyermek örökbe fogadására alkalmas a jelentkező,
  • egyéb kikötések.

Az Alapítvány közvetítésének feltétele: