Gyászfeldolgozó csoport indul

Ma van a perinatális veszteség és gyász világnapja.
Egy kisbaba vagy magzat elvesztése azért különösen nehéz, mert a szülők már a kezdetekkor egy teljes, idealizált fantáziavilágot építenek fel magukban a közös jövőre vonatkozóan. Ezt – gyakorlatilag önmaguk egy lehetséges jövőképét – veszítik el, ami megsemmisítő hatással van rájuk. Nincs ez másképpen az asszisztált reprodukció sikertelen hónapjaiban sem, azonban itt a veszteség még nehezebben vállalható fel teljes súlyával a külvilág felé, illegitim gyásznak számít. Az érintettet, akinek éppen megrendült az önbizalma, jövőképe, szülői identitása, önvád és szégyen kísérti, melyek az egészséges gyászfolyamat állomásai, sokszor arra biztatják, hogy lépjen tovább, kisebbnek próbálják feltüntetni szülőként megélt veszteségét, így a gyász megreked, a fantázia tovább él, egyre mélyebb szakadékot teremtve a később érkező, „valóságos” gyermeknevelés és az idealizált állapot között, nehezítve ezzel a kompetens szülői szerepbe való megérkezést.
Ha hozzátartozód, ismerősöd ilyen veszteséget él meg, semmiképp ne adj neki tanácsokat, ne próbáld kisebbíteni fájdalmát, de ne is fordítsd el a fejed! Biztosítsd róla, hogy megoszthatja veled az érzéseit és hallgasd meg!
A Fészek Alapítvány gyászfeldolgozó csoportot indít! Érdeklődni a info@feszekalapitvany.hu email címen, valamint a +36307170739-es telefonszámon lehet.

Elérhetőségeink

Támogatóink