Az Alapítvány nyílt örökbefogadást közvetít. Nyílt örökbefogadás esetében a vérszerinti szülő és az örökbefogadó találkozik egymással. A nyílt örökbefogadás nagy előnye, hogy ilyenkor az újszülött a kórházból rögtön az örökbefogadóhoz kerül, így 3-14 napos korban – az ügyintézéstől függően – már haza is kerülhet a baba.

csalad feszek

Az Alapítvány közvetítései során az örökbefogadásoknál a vérszerinti szülő és az örökbefogadó között az alábbi kapcsolatok szoktak jellemzőek kialakulni:

[list type=circle_list]

[/list]

A szülő lemondó nyilatkozatának megtételére a vérszerinti szülő lakóhelye szerint illetékes járási gyámhivatalnál, titkolt terhesség esetében a gyermek születése szerint illetékes gyámhivatalnál  kerül sor. Az eljárás során az Alapítvány a vérszerinti szülő érdekeit képviseli.

Az Alapítvány nem támogatja a vérszerinti szülők és az örökbefogadók későbbi közvetlen kapcsolattartását, de a vérszerinti szülő az Alapítványon keresztül információt kaphat a gyermek fejlődéséről. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a vérszerinti szülők nem keresik az örökbefogadást követően a kapcsolatot az örökbefogadóval.

A babával kapcsolatos elvárásokat az Alkalmassági határozat és az alapítványi regisztrációhoz kitöltendő adatlap is tartalmazza:

[list type=circle_list]

[/list]
Az Alapítvány közvetítésének feltétele:
[list type=circle_list]

[/list]

Vélemény, hozzászólás?