GYIK

Örökbe szeretnék fogadni, jelentkezhetek az Alapítványnál?
Alapítványunk a törvényi szabályozás értelmében érvényes alkalmassági határozattal rendelkező várakozókat fogadhat. Ennek megszerzéséhez a területileg illetékes TEGYESZ-nél (Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat) kell jelentkezni. Amennyiben nincs érvényes alkalmassága, nem tudjuk fogadni a jelentkezését és nem tudunk segíteni abban, hogy a teljes bürokratikus ügymenetről informáljuk!
Abban az esetben tudunk jelentkezést fogadni, ha az illetőnek érvényes alkalmassági határozata van csecsemő(k) nyílt örökbefogadására, 0 éves kortól. A jelentkezés menetét ITT találja.
Mit jelent a nyílt örökbefogadás?
Ebben az esetben a vérszerinti szülő(k) úgy gondoskodnak gyermekük szükségleteiről, hogy maguk ruházzák át szülői jogaikat az örökbefogadóra, kifejezetten az ő számukra mondanak le a gyermekükről, saját akaratukból. A gyermek egyetlen percre sem lesz állami gondozott, a felek megismerik egymást, tudnak egymásról, így a gyermek származása nem vész a homályba, illetve rögtön a kórházból hazakerülhet az új családjába.
Milyen gyermeket fogadhatok örökbe az Alapítványtól? Tehetek-e különféle kikötéseket?
Alapítványunktól csak olyan gyermeket van lehetősége a Jelentkezőknek örökbe fogadni, aki megfelel azoknak a kritériumoknak, amelyek az alkalmassági határozatában szerepelnek, így kérjük ezeket a jelentkezési lapon feltüntetni! Szakembereink egy konkrét esetben az adott gyermek számára, szakmai szempontok alapján, a jelentkezési sorrend figyelembe vételével keresik a legmegfelelőbb fogadókész családot. Ebbe beletartozik az is, hogy a velünk megosztott, tényszerű információkról tájékoztatjuk a Jelölteket, akik ez alapján eldönthetik, hogy szeretnék-e folytatni az ismerkedést.
Foglalkozik-e az Alapítvány idősebb gyermekek közvetítésével?
Az Alapítvány nyílt örökbeadás közvetítésére jogosult. Noha nem példa nélküli, hogy idősebb gyermeknek ilyen formában keresnek családot, de nem is kifejezetten jellemző. Ha mégis ilyen szándékkal keresnek meg bennünket, állunk rendelkezésre.
Jelentkezhetek-e, ha van már (több) gyermekem?
Minden örökbefogadás előtt új határozatot kell készíttetni, így amennyiben jelen élethelyzetében alkalmasnak találták egy újabb csecsemő örökbefogadására, szívesen várjuk jelentkezését.
Jelentkezhetek-e, ha elmúltam 40 éves?
Semmilyen alkalmasságot nem kérdőjelezünk meg, melyet az erre kirendelt hivatal megállapított, azonban a jelentkezések befogadásával még senkinek nem tudjuk garantálni, hogy kiajánlunk neki egy kisbabát. Mivel a fiatalabb szülő és az örökbefogadott gyermek között a maximum korkülönbség 45 év lehet, mindenkinek magának kell felmérnie, hogy mennyire reális az elképzelései alapján a fennmaradó időre beállnia a sorba.
Jelentkezhetek-e, ha egyedülálló vagyok?
Semmilyen alkalmasságot nem kérdőjelezünk meg, melyet az erre kirendelt hivatal megállapított, azonban a jelentkezések befogadásával még senkinek nem tudjuk garantálni, hogy kiajánlunk neki egy kisbabát. A jelenleg hatályos szakmai előírások alapján kiemelten kell kezelnünk a gyermek azon szükségletét, hogy teljes családban nőhessen fel. A kiválasztás folyamatában szakembereink egy konkrét esetben az adott gyermek számára, szigorúan szakmai szempontok alapján, a jelentkezési sorrend figyelembe vételével keresik a lehető legmegfelelőbb fogadókész Várakozót
Jelentkezhetek-e, ha házastársam külföldi állampolgár?
Nem, ilyen esetekben csak a TEGYESZ közvetíthet.
Jelentkezhetek-e, ha külföldön élek?
Nem, ilyen esetekben a Jelentkezőre az adott ország állampolgáraira vonatkozó előírások vonatkoznak, erről bővebb tájékoztatást a TEGYESZ tud nyújtani.
Van-e lehetőség megismerkedni a várandósság alatt a kismamával?
Van, amennyiben ezt ő is igényli. A kíséréssel, gondozással járó feladatokat ebben az esetben sem hárítjuk vagy adjuk át a Jelölteknek.
Megismerkedtem egy krízisterhes kismamával, kérhetem az alapítvány közreműködését?
Igen, azonban csak olyan jelentkezéseket tudunk ilyen esetben fogadni, amikor a Felek az ismerkedés előtt vagy legelején vannak. Ilyen esetben szívesen kapcsolódunk be a saját szakmai protokollunknak megfelelően a folyamatba. Amennyiben törvénytelenséget tapasztalunk, kötelességünk azt jelenteni.
A 2020-as, új jogszabályok alapján 50 év korkülönbséggel is jelentkezhetek az Alapítványhoz örökbefogadásra?
Nem. Újszülött esetében a maximális korkülönbség továbbra is 45 év. A fenti módosítás 3 évnél idősebb gyermekek örökbefogadására vonatkozik.
Van-e lehetőség találkozót kérni az Alapítvány munkatársaival?
Nincs. Évente több, máshonnan örökbefogadók, várakozók és érdeklődők számára is nyitott családi találkozót szervezünk, valamint folyamatosan indulnak Váróterem csoportjaink, melyen javasoljuk a részvételt a Várakozóknak. Ezeken a fórumokon van lehetőség a Fészkes közösséggel és munkatársakkal személyesen ismerkedni.

 

 

Kérdéseit itt teheti fel

    Név (kötelező)

    Email cím (kötelező)

    Kérdés