Az örökbefogadott gyermek 14. életévének betöltése után kérhet információt a gyámhivataltól vér szerinti szüleiről. A kapcsolat felvételének feltétele a vér szerinti szülő és az örökbefogadó szülő beleegyezése.

Az Alapítvány ebben az egyébként is érzékeny korban nem javasolja a vérszerinti szülők felkutatását.

18 éves kor felett a gyermek az örökbefogadó engedélye nélkül kérheti a kapcsolat felvételét vér szerinti szüleivel. A vér szerinti szülőnek joga van elzárkózni a kapcsolat felvételétől, aktuális adatainak kiadásától.

Saját történetünk vérszerinti szülők felkutatásában

1.eset

Felnőtt fiatalember keresett meg minket azzal a kéréssel, hogy keressük meg vérszerinti szüleit. A fiatalember állami gondozott volt, csecsemőotthonból került örökbefogadó szüleihez. Felkerestük a csecsemőotthon vezetőjét, ahol nagyon kedvesen fogadtak és a rendelkezésünkre álló iratok, engedélyek átnézése után kis időt kértek, hogy a régi iratok közül kikeressék a fiatalemberre vonatkozó anyagot. Egy héttel később megint a csecsemőotthonban voltunk, ahol fényképeket, rajzokat, a fiatalember fejlődésére vonatkozó iratokat mutattak nekünk. A mellettem ülő fiatalember reszkető kézzel lapozta át régi rajzait és hallgatta az egyik régi gondozó történeteit. A gyámhivatal munkatársa is segítőkész volt. A fiatalember azonban türelmet kért, ne értesítsék még a vérszerinti szülőt megkereséséről. Több hónap eltelte után találkoztam vele ismét, könnyes szemmel mondta: Tudod félek is és már nem is számít igazán.

2.eset

Fiatal lány keresett meg, hogy kísérjük el ezen az úton, mert egyedül elég félelmetes. A rendelkezésre álló iratokkal felkerestük a gyámhivatalt és elindítottuk az ügyet. Hetek múlva jött a válasz, hogy a vérszerinti szülő nem hajlandó felvenni a kapcsolatot örökbe adott gyermekével. Egy hónap elteltével a szülő mégis jelentkezett a gyámhivatalnál, felkészült a találkozásra. A lányt elkísértük vérszerinti anyja lakásának ajtajáig és izgatottan vártuk a találkozás végét. A lány megismerte anyja történetét, választ kapott kérdéseire, úgy érezte, most lezárult az örökbefogadottság gondja a lelkében. Sírva mondta: Most hazamegyek és elmondok anyuéknak mindent!

Vélemény, hozzászólás?